Massage en therapie Huizen

Massage en therapie in Huizen

14 september 2017


TASTZIN, contact zonder woorden bij dementie !

Deze week gestart met de cursus shantalaspecialezorg omdat ik graag een bijdrage wil leveren aan de gezondheid en het welbevinden van mijn medemens met dementie. Het was fijn me te begeven tussen de andere cursisten die net als ik zich bewust zijn van het feit dat aangeraakt worden een levensbehoefte is. Een levensbehoefte die niemand zou mogen missen!

Bij verdriet, angsten, spanning en eenzaamheid is een eenvoudige aanraking soms van grotere betekenis als een gesproken woord. Hoe simpel kan het zijn? Wat belemmerd ons hierin?

Dit zijn vragen die me bezighouden gedurende deze dag en het maakt me ook wat droevig te ervaren dat wij als mens anno 2017 zo ver af zijn komen te staan van wat wij van binnen voelen.

Wanneer wij te maken krijgen met dementie beschadigd ons bovenbrein en gaan veel handelingen meer onbewust gebeuren. De binnenkomende prikkels worden dan niet meer verwerkt op de hogere hersenniveaus, die het bewust denken en voelen en het weldoordachte gedrag op gang brengen, maar meteen op de puur zintuiglijke laag. Dan kun je alleen maar emotioneel en impulsief reageren en kun je zelf niets bedenken.

De natuur heeft de huid en de lagen eronder zo gemaakt dat ze zintuiglijke waarnemingen kunnen ontvangen en doorgeven. De huid en onderhuids bindweefsel zijn in staat de aanraking door te seinen naar de rest van het lichaam. Dat maakt dat massage en aanraking: - troost geeft, vertrouwen en innerlijke rust en maakt dat er weer verbinding ontstaat met de ander. - ontspanning biedt en gevoel van welbevinden; - stimulerend, ondersteunend en activerend werkt op het zelfhelend vermogen; - de werking van klieren, spieren, gewrichten, organen en zenuwen kan verbeteren; - pijn, angst, onrust vermindert; - een bijzondere mogelijk tot communicatie biedt; - spanningen verzacht, bloeddruk verlaagd, stress en slapeloosheid vermindert. Omdat elk lichaam een eigen verwerkingsmechanisme heeft kunnen er verschillende reacties ontstaan.

Deze dag hebben we de effecten van deze eenvoudige maar krachtige vorm van aandacht ervaren en gevoeld dat we de waarde van aanraking en massage op ons emotionele en zelfs spirituele welzijn niet kunnen en mogen onderschatten!ontspanning tastzin neurologie onderbrein veiligheid vertrouwen ocytocine

Deel je ervaringen met Voelenderwijs

Gesprek laden
Masseur Huizen

Ik masseer en begeleid met veel plezier mensen met hun bewustwordingsproces.

Voelenderwijs Massage en Therapie
Helly Lanphen-Pesschier
Bewustzijnscentrum Bala
Trompstraat 1, 1271 SX Huizen
Tel. 06-25066509

Neem contact met mij op.


Nieuwste artikelen

schittering

Het allerkleinste lichtje kan alles doen schitteren! Lees verder...

Tastzin en dementie

De tast is het zintuig dat je het eerst ontwikkelt en dat tot het laatst toe behouden blijft. Lees verder...

Bijzondere ontmoetingen deze zomer!

MASSAGEBELEVING VOOR MENSEN MET DEMENTIE (match 56) Betrokken Ondernemen Huizen Lees verder...

Bezoek mijn blog voor alle artikelen.